Handwerk

Chique spencer met vlinderstrik voor de feestdagen!

Gehaakte spencer en vlinderstrik

Wat is er nou leuker dan een zelfgemaakte outfit voor de feestdagen? Voor kerstmis wilde ik graag een outfit voor ons zoontje haken. De look die ik zocht: een beetje chique, maar vooral erg schattig.

Deze spencer had ik in een paar avonden klaar. De garens die ze in het patroon gebruikten kon ik niet vinden in Nederland (zelfs niet in webshops), dus ik heb zelf garens uitgezocht die ik mooi vond. Wel met een andere dikte dan die uit het patroon, met als nadeel dat ik niet uitkwam met het aantal steken zoals ze in het patroon staan. Ik heb dus wat aanpassingen moeten maken en me daardoor een paar keer flink verrekend, met als gevolg dat ik grote stukken weer uit moest halen. Zonder die verloren tijd zou ik helemaal supersnel klaar zijn geweest! Dus als je nog een leuk project zoekt voor Oud & Nieuw of een gezellige nieuwjaarsborrel dan zou ik zeker deze eens proberen. 

>>> Klik hier voor het (gratis) patroon voor de spencer

Voor degenen die -net als ik- andere garens willen gebruiken voor het haken van dit patroon. Ik heb Schachenmayr Bravo (kleur grijs 8295) garens gebruikt en een naald met dikte 4. Ik heb het patroon voor “18 months” gevolgd om ongeveer op een maat 86 uit te komen en hem zo aangepast dat ik op hetzelfde aantal cm uit bent gekomen als aangegeven bij de tekening in het patroon (aanpassingen zijn beschreven onder de foto). Leuke bijkomstigheid: de Schachenmayr Bravo garens zijn niet duur!

Gehaakte spencer en vlinderstrik baby

Gemaakte aanpassingen

Ik ben gestart met het haken van een ketting van 55, in plaats van de benodigde 43 volgens het patroon. Bij het vormen van de openingen voor de armen heb ik aan beide zijkanten 6 steken overgeslagen (i.p.v. 5). Voor het minderen om de openingen verder te vormen kwam ik met het volgen van het patroon wel goed uit.
Bij het vormen van de rechter- en linkerschouder heb ik in 7 steken gehaakt (i.p.v. 6), zonder het middenstuk te tellen.
Bij de voorkant van het vest (na herhaling zoals achterkant) weer de eerste 6 (i.p.v. 5) steken overslaan en doorgaan tot de laatste 7 (i.p.v. 6) steken. Vervolgens ga je de V-hals aan de voorzijde vormen: het patroon geeft aan hoeveel steken je per zijde (linker- en rechterschouder) moet haken; dit is per zijde de helft van het totaal aantal resterende steken. Als je beide zijden hebt gehaakt houdt je in het middel dus geen onbewerkte steken over. Verder gewoon het patroon volgen. Bij de afwerking (het haken van de randen in de nek en armopeningen, zul je merken dat je wat meer steken krijgt dan volgens het patroon.

Vlinderstrik

Om de spencer wat minder alledaags te maken en meer geschikt voor de feestdagen, ben ik op zoek gegaan naar een eenvoudig patroon voor een vlinderstrik. De vlinderstrik maakt de outfit voor mij helemaal af.

>>> Klik hier voor het (gratis) patroon voor de strik.

Gehaakte spencer en vlinderstrik baby

6 Comments

  • Corrie

    Wat is je spencer met strikje ontzettend leuk geworden. Ik zit ook met het patroon voor me maar kom niet uit het Engels met de termen. Nu zie ik dat je de aanpassingen beschrijf maar heb je soms ook een aanpassing van het patroon naar het Nederlands. Is voor mij niet duidelijk welke steek er gebruikt wordt en hoe er gehaakt moet worden. Wil hem heel graag gaan haken voor onze kleinzoon. Zal ontzettend blij zijn als ik deze spencer kan gaan haken voor hem.

  • Connie

    Hoi Jolinda, nogmaals heel erg bedankt dat je me wilde helpen met het patroon. Het is zo vele malen duidelijker geworden om deze mooie spencer te haken. Zonder jou goede advies was me dit niet gelukt. Eerst heb ik de spencer met Royal gehaakt om eens even te kijken of het me ging lukken. Deze was aan de kleine kant en ook wat te stug voor zo’n klein spencertje. Dus nogmaals een poging gewaagd met Colour Crafter en deze is al beter geworden.
    Ik ga nog even proberen of ik de foto’s er ook bij kan plaatsen.
    Nogmaals heel erg bedankt voor je lieve hulp. Groetjes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *