Tuin

DIY Bartafel maken van een wijnvat

Bartafel wijnvat

Een mooi cadeau

Toen de vorige bewoners vlak voor de sleuteloverdracht vroegen “mogen we dit wijnvat laten staan?”, hoefde ik daar niet lang over te denken. Het wijnvat was loeizwaar en ze hadden er niet veel plek voor in de nieuwe tuin, dus een cadeautje voor ons. Leuk!

Het idee om er een leuke bartafel van te maken ontstond al snel. Hoe ik dat heb gedaan? Dat vertel ik je graag!

Het wijnvat bewerken

Het vat had al jaren achter in de tuin gestaan en zag er niet meer zo goed uit. Eerst liet ik hem leeg lopen (met water erin is hij lastig te verplaatsen). Ik heb hem daarna eerst goed geschuurd. Als je dat niet doet hecht de lak / beits of wat je er daarna maar opsmeert niet goed genoeg. Ik wilde hem graag donkerder gekleurd hebben, om een gevoel te creëren van een bartafel die je zou verwachten in een ‘bruin café’. Ik gebruikte daarvoor Rambo pantserbeits (2 lagen).

Onderstaand zie je de verschillen stappen. Links is zoals we hem gekregen, daarnaast toen ik hem geschuurd had en daarnaast toen hij gebeitst was.

Tafelblad maken

Het maken van een tafelblad vond ik het lastigst. Dit had ik nog nooit gedaan, dus ik heb eerste diverse websites geraadpleegd met tips en handleidingen. De eerste vraag was: welke houtsoort gebruik je hiervoor? Er zijn veel houtsoorten geschikt om te gebruiken voor buiten, met verschillende eigenschappen. Vraag in de bouwmarkt of waar je het koopt na wat er geschikt is.

Ik wilde een tafelblad hebben met een diameter van 75cm. De plank die ik had uitgezocht was 300cm lang, dus heb hem in 2 stukken van 77cm en 2 stukken van 73cm laten zagen. Waarom geen 4 x 75cm? Omdat je bij het bewerken van het houd altijd wat verlies hebt en je tafelblad dan toch iets wordt dan je wilt.

De planken leg je op een recht oppervlak naast elkaar (de twee langste planken in het midden). Je kunt bijvoorbeeld 2 balken op een vlakke ondergrond leggen en de planken daar op leggen. Je moet in ieder geval voorkomen dat ze scheef liggen en er hoogteverschil ontstaat. De vier planken lijm je aan elkaar. Gebruik hiervoor een watervaste en bruisende constructielijm. Bruisende lijm zet uit en vult alle kieren goed, waardoor je een betere hechting krijgt. 

Zelf gebruikte ik deze.

Zet de planken vast met behulp van lijmtangen.

Als de lijm goed is gedroogd schraap je de resten eraf met een plamuurmesje. 

Voor een mooi rond tafelblad meet je eerst goed uit wat exact het midden van het tafelblad is. Teken daar een stipje (of sla er een klein spijkertje in). Meet vervolgens een stukje touw af op de helft van de diameter die je die wilt hebben (in mijn geval dus 50% van 75cm = 37,5cm). Het ene uiteinde van het touw spijker je (of houd je) vast in het midden, en het andere uiteinde klem je vast aan een potloodje. Teken op die manier een mooie ronde af op de planken. Met een decoupeerzaag zaag je deze ronde vervolgens uit. Schuur de randen mooi glad en je hebt een mooi rond tafelblad!

Ik heb het tafelblad vervolgens behandeld met dezelfde beits waarmee ik ook het wijnvat heb behandeld, om ongeveer dezelfde kleur te krijgen. De kleur kan desondanks iets verschillen, doordat de ondergrond waarop je de beits gebruikt anders is.

Tafelblad op het wijnvat bevestigen

De bevestiging van het tafelblad op het wijnvat heb ik niet zelf gedaan. Je kunt zelf aan het klussen gaan met bijvoorbeeld steigerbuizen (geeft denk ik een soortgelijk effect als wat ik nu heb gedaan). Kant en klare meubelpoten van de bouwmarkt vind ik minder geschikt, omdat er vaak maar aan 1 kant een bevestigingsplaatje zit. En in dit geval wil je de pootjes zowel aan het wijnvat als aan het tafelblad bevestigen. Wij zijn daarom naar een lokale handel gegaan waar ze metalen onderdelen ook voor je aan elkaar lassen en hebben drie pootjes met de gewenste hoogte laten lassen. Dit was een stuk goedkoper dan steigerbuizen. Onze tafel is in totaal 115cm hoog, vinden wij een fijne hoogte! We kochten er barstoelen bij van de Ikea. Zelf maken was eigenlijk nog veel leuker geweest, maar toen de tafel klaar was wilden we er graag snel gebruik van maken en dan biedt online winkelen wel een uitkomst.

Vergeet niet om weer water in het wijnvat te laten lopen. Zonder water krimpt het hout en dan komen de planken los te hangen.

Mijn volgende project? Een zelfgemaakte tuintafel (eettafel)! De bartafel verhuisd straks naar de zijkant van het huis, om lekker met een drankje aan te kunnen zitten op een warme zomeravond. Op ons terras willen we dan graag een mooie eettafel waar we lekker buiten kunnen eten. 

DIY Bartafel wijnvat

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *