Tuin,  Tuin zijkant

Tuinontwerp zijkant

Wat we al deden

Wij zijn ongeveer anderhalf jaar geleden in onze huidige woning gekomen. Er waren veel dingen die we wilden veranderen, maar hadden weinig tijd. Dingen die niet direct noodzakelijk waren schoven we op de lange baan. Zoals de tuin. De tuin was mooi en professioneel aangelegd, maar absoluut niet onze smaak. Achter het huis een hele grote vijver, een aantal grote bomen, twee terrassen en verder alleen maar grind! En dan echt alleen wit met grijs. Ook het terras bestaat uit grijze tegels. Een vijver is alles behalve handig met een klein kind in huis, dus die hebben we in het najaar al dicht gegooid. In de achtertuin ligt nu veel gras (lekker groen!). 

Onze tuin nu

Dit voorjaar is de tuin aan de zijkant van ons huis aan de beurt. Ik laat jullie graag zien wat mijn plannen zijn (en hou me heel erg aanbevolen voor andere ideeën!)

Ik heb eerst wat gegoogled op de term ’tuinontwerp’ om te zien hoe je een tuinontwerp maakt. Ik ben met een meetlint de tuin ingegaan om alles op te meten, om de juiste verhoudingen in mijn ontwerp op te kunnen nemen. Ik heb de tuin eerst uitgetekend zoals hij nu is:

tuinontwerp heden

Zoals je ziet veel rechte lijnen en hoeken. Een strakke tuin met voornamelijk grijstinten. Wel een aantal prachtige grote bomen en planten. Vooral de bloesemboom is bij mij echt favoriet, in mei/juni kleurt hij prachtig roze. Helaas maar voor enkele weken, maar erg mooi! De foto’s hieronder zijn zoals het nu is. De foto links is vanaf de achterkant genomen (rechts op het ontwerp) en de foto links is vanaf de voorkant genomen (links van het ontwerp). Er staat nog niks in bloei dus zomers is het uiteraard mooier. Maar het geeft wel een goed beeld van de sfeer en indeling. 

zijkant tuin nu

Onze tuin straks

Meer groen, kleurrijk, kindvriendelijk en met ronde vormen. En een fijn terras om met een boekje en een drankje te kunnen genieten van de mooie zomerdagen! Ik vind het zonde dat we nu openslaande tuindeuren hebben die uitkomen in het grind. Dat is een ontzettend fijne plek voor een terras. Om daar een knusse en gezellige plek van te maken komt er een pergola. De pergola breiden we met twee balken uit naar de zijkant, om daar een schommel onder te kunnen hangen. Zie ons tuinontwerp hieronder! Onder de foto licht ik deze nog iets meer toe.

tuinontwerp zijkant

Om de pergola heen leggen we gras. Links van de schommel blijft dan nog wat ruimte over om een speelplek voor ons zoontje te maken. Daaronder komt een stuk tuin. Ik koester al langer de wens om een eigen moestuin te maken, maar een siertuin staat misschien wel een stuk mooier (moeilijke keuzes..).  De ‘loze ruimte’ tussen de woonkamer en de eetkamer biedt gelegenheid voor opslag; we maken een grote waterdichte kist waar we kussens en dergelijke op kunnen bergen.

De grootste vraag waar ik nog geen antwoord op heb is hoe we de tuin afscheiden van de straat. De donkergroene rand bovenin de tekening is een coniferenhaag. Je ziet dat deze linksbovenin stopt en overgaat in een laag metalen hekje. Dat hekje willen we vervangen door iets waarmee we meer privacy creëren. Voorbijgangers op de stoep kunnen nu de hele tuin zien, waardoor het geen fijne plek is om te zitten. Aangezien het wel aan de straatkant is en heel bepalend is voor het straatbeeld mag je hier niet zomaar een hoge schutting plaatsen. Dus wat dan wel?  Meer coniferen plaatsen? Leibomen? Een combinatie? Ik weet het nog niet… 

Meer gedetailleerde beschrijvingen en tekeningen van onderdelen van dit ontwerp in volgende blogs! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *