Huis

Pannenkoekenplant stekken

Pannenkoekenplant stekjes

Wat is de pannenkoekenplant toch een ontzettend leuk plantje. Met zijn prachtige ronde blaadjes past hij in ieder interieur, en hij is nog makkelijk te onderhouden ook. Zet hem op een lichte plek en geef hem wekelijks water. Meer heeft hij eigenlijk niet nodig. Vergeet je hem een keertje? Helemaal niet erg, ook daar kan hij goed tegen!

Maar wat ik misschien nog wel het leukste vind aan de pannenkoekenplant (Pilea) is dat je hem heel makkelijk kunt stekken. De plant groeit ontzettend snel. Je zult dan ook snel nieuwe stekjes zien groeien. Sommige stekjes staan los en sommige zitten nog vast aan de moederplant.

Maak ze los, zet ze in een eigen potje en je hebt binnen no-time een volledige pannenkoekenplant-familie. Hoe leuk is dat? 

Hieronder beschrijf ik hoe je dit kunt doen en vind je foto’s van mijn eerste stekjes!

pannenkoekenplant voor

Foto: moederplant voor het stekken (links) en moederplant na het stekken (rechts)

Zelf doen

  1. Als er stekjes naast de moederplant groeien wacht je tot ze ongeveer 4 centimeter zijn. Kijk goed of het losse plantjes zijn of dat de stekjes nog vast zitten aan de moederplant. Aan de stekjes groeien wortels, dus die moet je eerst voorzichtig uitgraven (even met een schilmesje rondom uitsteken en met een theelepeltje uitgraven). Daarna knipt je het stekje los van de moederplant. Knip zo dicht mogelijk bij de moederplant, zodat het stekje lange wortels houdt.

    Als het stekje aan de moederplant groeit kun je deze ook zo afknippen. Hij moet dan wel lang genoeg zijn.

  2. Heeft je stekje geen wortels? Zet hem dan eerst een glaasje water. Regelmatig het water verversen en ongeveer twee weken de tijd geven. Zorg dat de blaadjes niet in het water staan. Als er 6-8 wortels aan groeien kun je hem in een potje zetten. Zie mijn stekjes op de foto bovenaan deze blog!

  3. Zet je stekje in een potje (liefst met speciale stekgrond) en geef hem liefde (lees: water)! In principe eens per week, maar vaker als de grond droog voelt. Ik heb mijn stekje in een terracotta potje gezet. Deze nemen veel vocht op, waardoor je het plantje iets vaker water moet geven.. 
pannenkoekenplant stekje

Bronnen

Informatie over het stekken van pannenkoekenplantjes heb ik verzameld op diverse websites:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *