Handwerk,  Wonen

Beginnen met mozaïek

Mozaïek Schaal

In maart ben ik samen met mijn schoonzusje begonnen met mozaïeken! Wat is dat ontzettend leuk om te doen. Het werkt bijna therapeutisch, dat gepriegel met kleine stukjes tegels. Ik had het niet verwacht, maar die twee uurtjes per week vliegen voorbij. Het is leuk en gezellig om dit in een workshop te doen met anderen, je leert er veel van en je doet veel inspiratie op van projecten waar anderen mee bezig zijn. Daarnaast hoef je ook niet direct alle materialen zelf aan te schaffen wat heel fijn is als je met een nieuwe hobby begint. Wij mozaïeken bij kunstenares Annemarie van Uden. Ze verkoopt ook mooie kunst en sieraden dus ga vooral even op haar website neuzen!

Ook starten met mozaïek (en dat wel meteen zelf thuis doen)? Lees hier wat je nodig hebt! 

Benodigdheden

  • Een bamboe schaal, ik gebruikte deze van de Ikea
  • Mozaïek kniptang
  • Houtlijm
  • Pincet
  • Tegels (let op: binnentegels zijn niet geschikt voor mozaïek die je buiten plaatst)
  • Voegmiddel (lichtgrijs)
  • Spatel (flexibel)
  • Water en spons
  • Handschoenen
  • Veiligheidsbril
  • Eventueel een tegelsnijder

Voor het ontwerp op de schaal geen credits voor mij, daarvoor heb ik Pinterest afgezocht en kwam ik uit op de website van Mandalay Mosaic Design . Ik maak normaal gesproken eigen ontwerpen, wat ik ook maak, maar voor een eerste mozaïek project durfde ik dat nog niet zo goed aan.

En dan?

Schuur de schaal licht op (voor een betere hechting). Teken het design globaal op de schaal, in mijn geval heb ik alleen een cirkel in het midden en de stralen van de zon getekend. 

Maak kleine stukjes van je tegels. Het is het makkelijkst om de tegels eerst in repen te snijden met een tegelsnijder, en ze dan in de gewenste vorm te knippen met een kniptang. Je kunt ook stukjes rechtstreeks uit de hele tegels knippen, maar dan is het wat lastiger om ze mooi gelijk te krijgen. Voor de randen is het wel mooi als de stukjes ongeveer dezelfde vorm en hetzelfde formaat hebben. Je kunt de tegel ook aan stukken slaan met een hamer, maar dan heb je niet in de hand welke vormen je krijgt en dat is bij deze schaal (met een duidelijk ontwerp) onhandig. Bij het knippen van tegels kunnen de stukjes je om de oren springen, dus gebruik een veiligheidsbril.

Vervolgens plak je de stukjes tegel met houtlijm op de schaal (kleine stukjes met een pincet). Probeer de lijm niet op de goede kant van de tegel te smeren, want dat moet je er achteraf weer afkrabben en dat kan best veel werk zijn als je veel knoeit (weet ik uit ervaring). Laat wat afstand tussen de stukjes (1-2mm), want je wilt hem nog voegen. 

Ik ben in het midden begonnen met de cirkel. Eerste de blauw- witte randen om de oranje cirkel en hem daarna invullen met oranje stukjes. Als je dat andersom doet is het heel lastig om een mooie cirkel te maken. Daarna de stralen van de zon. Daarna de geel-oranje rand en dan is het vervolgens een kwestie van het opvullen van de tussenstukken.

Easy! Als je nou denkt dat ik met ‘easy’ bedoel dat je er ook snel mee klaar bent heb je het mis. Ik hou van details en priegelwerk dus gebruik echt hele kleine stukjes tegel (vandaar ook het pincet bij de benodigdheden). Met dit project ben ik in totaal 14 uur bezig geweest. Ja echt! Misschien kan dat een stuk sneller als je het wat vaker doet, maar dit geeft wel een idee van hoeveel werk het is.

Hieronder zie je een foto van het resultaat na elke cursusavond (van in totaal 2 uur)

mozaïek schaal stappen

Voegen en poetsen

Klaar met je werk? Goed bezig! Laat de lijm goed drogen voordat je met voegen begint. Je wilt niet dat je tegeltjes loslaten als je aan het voegen bent. Ik heb hem een week laten liggen, maar ik denk dat een dag ook genoeg is (check dit even op de lijm die je hebt gekocht, ik neem aan dat hier de droogtijd op vermeld staat).

Maak het voegmiddel klaar volgens de verpakking. Let op dat er voegmiddel voor binnen en voegmiddel voor buiten bestaat (check dit op de verpakking). Je kunt voegmiddel voor binnen niet gebruiken voor mozaïek die je buiten wilt plaatsen (andersom kan wel). Gebruik een spatel om het voegmiddel tussen de tegels te smeren. Maak hierbij een ‘heen- en weer gaande’ beweging (om lucht in je voeg te voorkomen). Niet te hard duwen met je spatel, dan duw je het voegsel meteen weer uit je voegen. 

Laat je voegsel een paar minuutjes drogen. Begin dan daar waar je begon met voegen met het schoonmaken van je mozaïek met behulp van een natte spons (dan kan dat wat je het laatst hebt gedaan nog iets langer drogen). Maak de spons niet te nat, want dan smeer je het voegsel weer uit de voeg, maar ook te droog werkt niet. De spons steeds weer opnieuw nat/ schoon maken en net zolang doorgaan tot je alle tegels weer helemaal bloot hebt gelegd. Bij het voegen smeer je doorgaans ook redelijk wat voegsel over de stukjes tegel heen, waardoor sommige stukken onder het voegsel komen. Dit poets je nu weer schoon zodat je de hele tegel weer ziet. Het voegsel tussen de tegels laat je uiteraard zitten. Mocht je per ongeluk toch een deel van de voeg wegpoetsen, dan smeer je er gewoon weer wat nieuw voegsel in. Er blijft een grijzige waas achter op je tegel door het voegsel, die krijg je er niet af met de spons maar dat hoeft ook niet.

Weer eventjes laten drogen en dan de tegels droog en schoon wrijven met een theedoek. Je zult zien dat de grijzige waas die net achterbleef nu weg gaat en je tegeltjes mooi gaan glanzen! Als je toch lijmrestjes op je tegeltjes hebt (zoals ik had), dan kun je die er met een schilmesje voorzichtig afkrabben. Laat je project vervolgens goed drogen in een koude ruimte (garage/ kelderkast o.i.d.). Daar hard het minder snel en dus geleidelijker uit, wat beter is.

Alles wat je nu nog hoeft te doen is een mooi plekje zoeken voor je kunstwerkje!

mozaïek schaal

4 Comments

  • Ramona

    Wat een prachtig resultaat zeg!
    Ik was hier ook mee begonnen maar na gewond te zijn geraakt aan mijn oog door een tegelsplinter, was de lol er voor mij helemaal af.

      • Anneke

        Erg mooi gedaan. Klopt het dat je alleen de binnenkant van de schaal gemozaiekt hebt? Ik vraag mij af hoe je een mooi overloop maakt met zowel de tegeltjes als het voegsel op de randen naar het niet gemozaiekte gedeelte? Heb je daar ook een afbeelding van? Ik hoor het graag. Bedankt alvast. Groetjes Anneke

        • Jolinda

          Dat klopt Anneke, alleen de binnenkant van de schaal is bewerkt. De buitenste tegeltjes steken iets over de rand uit. Op de achterkant daarvan heb ik voegsel gesmeerd, zo mooi mogelijk overlopend naar de rand van de schaal toe. Ik voeg een foto bij dit bericht zodat je het kunt zien.

          Bijlage

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *