Handwerk

Gave bandana voor hond of kat

Bandana hond

Mijn schoonzusje was al een tijdje op zoek naar een bandana voor haar hond Asmo voor kerstmis. Het is bij ons kersttraditie is om elkaar cadeaus te geven, dus dat vond ik wel een mooie gelegenheid om eens te zien of ik zelf wat leuks voor Asmo kon maken.

Het is geen typische kerstbandana geworden. Heel eerlijk gezegd vind ik dat ook een beetje zonde, hij kan hem dan maar 2 dagen per jaar om. Wel heb ik iets gemaakt waarvan ik denk dat het heel goed past bij de kerstdagen. Ik vond de kerstoutfit voor mijn zoontje zo mooi geworden dat ik daar inspiratie uit putte en de bandana heb gestyled met een vlinderstrik (in plaats van de kerstboom die ik er oorspronkelijk op had willen maken).

De garens voor de bandana kocht ik bij Kruidvat. Naam van het garen is ‘Winterland’. Ik heb een naald maat 7 gebruikt. 8 kan ook. Achteraf gezien heb ik spijt van die keuze, het is namelijk heel dik garen. Dit geeft een ontzettend gaaf effect, is mooi om te zien en het is een hele stevige bandana geworden. Maar ik vind ik het wel een groot nadeel dat hij erg stug is en dus voor de hond niet zo lekker zal zitten. Ik denk daardoor voor een grotere en ‘gladdere’ hond (minder lange haren) juist wel heel erg geschikt! Hieronder volgt het patroon dat ik heb gebruikt voor de bandana, mocht je hem zelf ook willen maken. Je kunt op zoek gaan naar dunnere garens als je hem soepeler wilt maken! 

Patroon

R1: haak een ketting van lossen. Maak de ketting zo lang als je de bandana breed wilt hebben (dus omtrek van de hals van de hond of kat).

R2: Haak 1 keerlosse en keer je werk, haak een rij vasten
R3: Haak 3 keerlossen en keer je werk, haak een rij stokjes
R4: Herhaal rij 3
R5: Haak 1 keerlosse en keer je werk, haak een vaste in de eerste twee steken (je begint hier met minderen), haak in de overige steken een vaste tot de laatste 2 steken, haak in de laatste twee steken weer 1 vaste. Haak deze hele rij alleen in de voorste lus!
R6:  Haak 3 keerlossen en keer je werk, haak een rij stokjes
R7:  Haak 1 keerlosse en keer je werk. Haak een vaste in de eerste twee steken. *Haak 1 losse, sla een steek over en haak een vaste in de volgende steek*. Herhaal de steken tussen de * tot de laatste twee steken, haak in de laatste twee steken 1 vaste.  
R8: Haak 1 keerlosse en keer je werk. Haak een vaste in de eerste twee steken. Haak in de overige steken een vaste tot de laatste 2 steken, haak de in laatste twee steken weer 1 vaste.
R9: Herhaal rij 7
R10: Herhaal rij 8
R11: Haak 1 keerlosse en keer je werk. Haak een vaste in de eerste twee steken (samen haken). Haak een vaste in de derde en vierde steek (samen haken) *Haak 1 losse, sla een steek over en haak een vaste in de volgende steek*. Herhaal de steken tussen de * tot de laatste vier steken. Haak een vaste in de volgende twee steken (samen haken). Haak een vaste in de laatste twee steken (samen haken)
R12: Haak 1 keerlosse en keer je werk. Haak een vaste in de eerste twee steken (samen haken). Haak een vaste in de derde en vierde steek (samen haken). Haak in de overige steken een vaste, tot de laatste vier steken. Haak een vaste in de volgende twee steken (samen haken). Haak een vaste in de laatste twee steken (samen haken) .
R13: Haak 1 keerlosse en keer je werk. Haak een vaste in de eerste twee steken (samen haken). *Haak 1 losse, sla een steek over en haak een vaste in de volgende steek*. Herhaal de steken tussen de * tot de laatste twee steken. Haak een vaste in de laatste twee steken (samen haken)
R14: Haak 1 keerlosse en keer je werk. Haak een vaste in de eerste twee steken (samen haken). Haak in de overige steken een vaste, tot de laatste twee steken. Haak een vaste in de laatste twee steken (samen haken).

Herhaal rij 13 & 14 tot je 1 steek over houdt en hecht af.
Maak een rand om de bandana van vasten. Naai 1 of meerdere knopen op de bandana waarmee je hem vast kunt maken.

Omdat de eerste rijen uit stokjes bestaan heb je daar genoeg ruimte voor de knopen en is het niet nodig om knoopsgaten te haken. Je kunt met dit patroon naar wens varieren. Ik wilde hem niet te groot maken en vond het niet mooi om er een ‘perfecte driehoek’ van te maken, dus heb in de rijen 11 en 12 aan beide zijden dubbel geminderd om er een speels effect in te krijgen. Als je wel graag een driehoekig model wilt kun je dat ook niet doen er gewoon aan beide kant 1x minderen in plaats van 2x. Je zou dan eigenlijk vanaf rij 3 al kunnen beginnen met minderen, wat je mooi vindt.

Mocht je een fijner garen hebben gekozen, overweeg dan om niet elke rij te minderen, maar alleen de oneven rijen te minderen. Anders wordt hij denk ik erg klein. Mogelijkheden genoeg dus!


Vlinderstrik

De garens voor de vlinderstrik is de Tweed van de Zeeman (kleur antraciet). De vlinderstrik heb ik gemaakt volgend het patroon zoals hier te vinden (klik).

Wat ik alleen wel anders heb gedaan, is de band die je haakt die om de hals gaat vast haken aan de bandana. In rij 5 van de bandana heb je als het goed is maar in 1 lus gehaakt, en heb je dus een lus ‘over’. De heb ik gebruikt om de band aan vast te haken. Het is wel handig om eerst de strik zelf te haken, dan kun je daar je draad al door halen voordat je aan de ‘halsband’ begint. In het midden haak je dan een aantal lossen en sla je wat steken over, zodat de strik hier gepositioneerde kan worden.

Dit is de eerste keer dat ik een patroon uitschrijf, dus excuses mochten er nog onduidelijkheden in zitten :-). Ik ben erg benieuwd naar jullie resultaten, dus post ze vooral in de comments!

Crochet bandana dog or cat with bow-tie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *