& Meer..

Week #10

mozaiek les1

Benieuwd naar mijn week? Hier vind je updates over mijn creatieve projecten, huis & tuin, leuke uitjes, lekker (en meestal gezond) eten & meer!

Mozaïek

Afgelopen dinsdag ben ik begonnen met mozaïeken! Samen met mijn creatieve schoonzusje. We hadden een hele tijd geleden al bedacht om samen iets creatiefs te willen gaan doen, maar de mozaïek-avond waar we ons voor op wilden geven zat vol, dus gaven we onze zoektocht op. Totdat de eigenaar van het atelier me mailde dat ze weer 2 plekken vrij heeft op de dinsdagavond. Leuk! We zijn allebei begonnen met het maken van een schaal voor binnen, op basis van wat voorbeelden die we o.a. op Pinterest vonden. De twee uren waren zo voorbij. Bijna therapeutisch om mee bezig te zijn. Binnenkort ga je hier dus zeker meer lezen over mozaïek en ideeën om hier je interieur en tuin mee te verfraaien.

Eerste tuindagje

In de winter ben ik niet zo goed in het bijhouden van de tuin. Ik vind het niet leuk om in de kou en nattigheid buiten aan het werk te zijn, dus er blijft veel blad en rommel liggen om in het voorjaar op te ruimen. Afgelopen vrijdag vielen er een paar buitjes, maar was het verder prima weer om in de tuin aan het werk te zijn. Tijd dus om een begin te maken tijdens Fabians middagdutje. Weg met blad en onkruid in de achtertuin. Het is nu alleen wel heel erg kaal. We hebben afgelopen najaar namelijk de achtertuin veranderd. We wonen nu ongeveer anderhalf jaar in ons huis en toen we het kochten lag er een grote vijver in de achtertuin. Heel erg mooi, maar zeker niet handig met een dreumes. In de zomer en in het najaar hebben we de vijver dichtgegooid, de border verlegd, al het grind uit de achtertuin gehaald, het terras verlengd en gras gelegd! Heel erg gaaf geworden, maar alle planten rondom de vijver zijn weg, dus het oogt nu ineens heel erg leeg. Ik ben dus goed om me heen aan het kijken voor inspiratie en ook op Instagram al wat leuke ideeën gekregen. Daarover later meer!

achtertuin

Bijzondere lunch 

Toen ik vorige week bij de Albert Heijn liep kwam ik wat leuks tegen. Broodjes (om af te bakken) gemaakt van groente! Ik ben gek op brood en gek op groente, dus klonk mij als muziek in de oren. Er zijn meerdere varianten verkrijgbaar, per 2 stuks verpakt. Ik koos broodjes met paprika en broodjes met biet. Eerlijk is eerlijk, ik vond ze net zo lekker als gewone broodjes. Ja, ze smaken wel echt anders. Voornamelijk bij het bietenbroodje kon ik wel echt proeven dat er biet in zit, lekker! Ik weet niet hoe goed dit matcht met zoet beleg, dus ik ben voor hartig gegaan: kipfilet, stukjes paprika en wat huttenkase. Ook Fabian was erg enthousiast, dus ik denk dat dit ook een fijn alternatief is als je kinderen hebt die weinig groente eten.

Hoe gezond het nou eigenlijk is? Ik spiek dan toch altijd even op het etiket om te zien wat er nou echt in zit en wat de voedingswaarden zijn. De ingrediënten zijn redelijk vergelijkbaar: bloem, meel  (groentebroodjes wel volkorenmeel ipv niet volkoren varianten), gist, olie, zout, conserveringsmiddelen e.d.. Wat dat laatste betreft hebben de bruine pistoletjes de minste toevoegingen; de minst lange lijst van ingrediënten (hoeveel dat zegt? Geen idee.. er staat niet bij hoeveel er exact van alles inzit, dus kan opgeteld wel net zoveel zijn). Het grootste verschil is natuurlijk dat er in de groentebroodjes maar liefst 35% groente zit!

Groentebroodjes
Groentebroodjes

En de voedingswaarden?

Per 100 gram

Groentebrood biet
(70g p/s)

Groentebrood paprika
(70g p/s)

Pistolet
wit
(50g p/s)

Pistolet
bruin
(75g p/s)

Energie

225 kcal225kcal270kcal240 kcal
Vetten2,5g2,5g0,9g1g
Koolhydraten42g41g54g47g
Waarvan suikers4g2,5g3g0,5g
Voedings- vezels3g3g3g4,5g
Eiwit7,5g7,5g9,5g9g
Zout0,9g0,9g1,1g1,1g

De groentebroodjes zijn minder calorierijk en hebben minder koolhydraten, alhoewel wel meer suikers dan een bruin pistoletje. Of dit toegevoegde suikers zijn kon ik niet zien, maar er zitten van nature ook suikers in bieten dus dat zou hier ook een verklaring voor kunnen zijn. Qua vezels vergelijkbaar. Iets minder eiwitten en ook wat minder zout.

Al met al heb ik niet de indruk dat een bruin pistoletje wat betreft voedingswaarden echt veel slechter is, maar met een groentebroodje krijg je wel echt groente binnen, en dus vitaminen en mineralen. Het voedingscentrum beveelt een dagelijkse hoeveelheid van 250 gram groente aan. Met één bieten- of paprikabroodje heb je hier ongeveer 25 gram (10%) van binnen. Niet genoeg voor een hele dag, maar wel een heel goed begin (zeker als je hem ook nog belegd met wat groente, zoals schijfjes tomaat, komkommer of stukjes paprika).

Clean labeling

Ben jij ook iemand die etiketten na pluist om te zien wat je eet? Ik zag afgelopen week een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde waarin de verslaggevers onderzoek deden naar bijzondere ingredienten die op de verpakking van vleesproducten vermeld staan (zoals bamboevezels of granaatappelextract in je gehakt of slavinken). Ze kwamen tot de conclusie dat deze ingrediënten worden gebruikt als vervangers voor E-nummers (die qua chemische samenstelling aan elkaar gelijk zijn), om aan de wens van consumenten tegemoet te komen om zo min mogelijk toevoegingen te gebruiken. Clean labeling, noemt men dit. In de uitzending werd zelfs beweerd dat het veiliger is een E-nummer toe te voegen, omdat de samenstelling hiervan door en door getest is en exact berekend is, in tegenstelling tot toevoegingen die je met het doel van clean labeling tegen komt. Er werd geïmpliceerd dat dit wellicht niet voldoende getest is, waardoor gevaarlijke bacteriën in voeding terecht kunnen komen. Ik zal het vast niet helemaal volledig navertellen, dus kijk vooral de uitzending even terug, maar ik vond het best shockerend wat de invloed is van voedseltrends op de samenstelling van ons voedsel (met mogelijk veiligheidsrisico’s tot gevolg).  

Netflix – how to get away with murder

De tijd die her en der over bleef was voor Netflix. Ik heb het eerste seizoen van ‘How to get away with murder’ gezien en ik ben erg enthousiast! Ik moest de eerste afleveringen wel echt wennen. Het gaat vrij snel en je ziet fragmenten uit de toekomst en het heden. In het begin even verwarrend maar dat maakt het juist ook interessant. De serie gaat over een groep studenten die rechten studeert en hun docent, een keiharde strafrecht-advocaat. De beste studenten werken in haar praktijk en mogen meewerken aan de verdediging van haar cliënten.  Zij leert ze hoe je een rechtszaak wint, dus ‘how to get away with murder’ (en andere strafbare feiten). Ondertussen raken ze ook zelf verwikkeld in een moordcomplot. Verslavend, dus ik ga snel verder met seizoen 2!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *