Huis

Provisiekast inrichten

Voor en na

Ik denk dat de foto’s eigenlijk al wel voor zichzelf spreken en ik er niet zo veel woorden aan hoef te besteden. Toen wij 1,5 jaar geleden in onze huidige woning kwamen zag onze provisiekast eruit zoals op de linker-afbeelding: nooit wat aan gedaan! De vorige bewoners hadden er een ladekast in staan. De kast zit onder de trapopgang en is vanuit de woonkamer te bereiken. De deur zit naast de keuken, dus een hele handige plek voor keukenspullen. Ondanks dat het een gesloten kast is vind ik het dan toch leuk om er wat moois van te maken. Daar word ik toch een beetje vrolijk van als ik op zoek ga naar een nieuwe keukenrol! 

Op de vloer heb ik een witte coating aangebracht. Op de muren een opvallend behangetje. Omdat kasten/ planken al snel saai ogen wilde ik daar graag een muur met patroon & hardere kleuren naast.

Dit is vliesbehang ‘primula rood’ van de Gamma (eigen merk).

De kruidenrekjes die aan de binnenkant van de trap hangen zijn van Ikea en hadden we in onze vorige woning ook al in de keuken hangen. In dit huis hebben we in de keuken zelf geen mooie plek, maar in de kast staan ze ook goed! Ze waren houtkleurig, maar omdat alle kasten/ planken in de kast wit zijn heb ik ook de kruidenrekjes wit geschilderd zodat het mooi bij elkaar past. De kast is ook van Ikea (Stuva serie). Voor kasten gaan we eigenlijk altijd naar de Ikea. Prima kwaliteit en je kunt ze net zo samenstellen als je zelf wilt.

kast voor de plankjes

Naast de kast bleef er ruimte over en besloten we planken te maken. Omdat het vaak zo is dat je van tevoren bedenkt dat je de plank een bepaalde hoogte wilt, maar in de praktijk blijkt dat een andere hoogte handiger zou zijn geweest, gingen we hier voor een flexibel systeem. We kochten geen vaste plankdragers maar rails (merk Handson, onder andere verkrijgbaar bij de Gamma). Je bevestigt de rails aan de muur en kunt plankdragers op verschillende hoogtes bevestigen. De plankdragers hang je aan de rails en hoef je niet vast te schroeven, waardoor je ze makkelijk op een andere hoogte kunt plaatsen als je dat wilt.

Ik had de planken graag nog wat lager gewild, maar zoals je op de foto kunt zien zit de vloerverwarming ook in de kast en die moet wat ruimte houden om warmte kwijt te kunnen. Het liefst had ik daar een houten ombouw voor gemaakt zodat je die niet meer ziet, maar dat hebben we om die reden niet gedaan.

De accessoires in de kast komen ook allemaal van Ikea (had ik al gezegd dat ik graag bij Ikea kom?!). Je kunt je spullen allemaal los op de planken zetten, maar dan oogt een kast toch al snel rommelig. Een eenvoudige manier om dat te voorkomen is door manden te plaatsen en daar je spullen in te zetten. Als je het helemaal strak en opgeruimd wilt kun je ook gesloten manden (met deksel) gebruiken, maar persoonlijk ik vind dit gezelliger staan. Daarnaast vind ik het ook heel vervelend om, als ik snel iets wil pakken, onder deksels moet kijken om te zien waar iets staat…

Ik ben in ieder geval heel erg blij met het resultaat!

provisiekast

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *