Huis

DIY Pot restylen met betonlook

DIY pot met betonlook

Ooit wel eens accessoires in huis gehaald omdat je iets wilt hebben staan op een leeg plekje in huis, en dit weliswaar niet helemaal was wat je zocht maar nu wel heel voordelig geprijsd is… en er daarna uiteraard spijt van krijgt… gebeurt mij nog wel eens!

In de hal naast de voordeur wilde ik al wat langer een mooie plant neer zetten. Ik wil er geen tafeltjes hebben staan, dus ging op zoek naar een wat hogere pot. Uiteindelijk vond ik een pot: qua model en hoogte perfect, supervoordelig geprijsd, maar eigenlijk niet de juiste kleur. Toch maar meegenomen, want dan staat er tenminste wat!

Onze hal & de pot die ik heb gekocht

Before

Wat is er dan mis mee? Ik vond hem te wit! Zoals je op de foto ziet is onze hal ook (gebroken) wit en de pot is zelfs nog iets witter, waardoor het een heel kil geheel werd. Ik besloot hem daarom over te schilderen met betonverf en er wat kleur bij door te mengen om het iets speelser en warmer van kleur te maken. Wil je ook een pot op deze manier restylen? Dit is echt heel erg simpel (en zeker niet duur)!

materialen

De verf die ik heb gebruikt is van Home Deco (verkrijgbaar bij de Action). De structuurverf betonlook (links op de foto) is de verf die zorgt voor de betoonlook en de structuur, what’s in a name.. Ik heb kalkverf (middelste fles) gebruikt om kleur aan te brengen. Ik gebruikte hier witte en mosterdgele kalkverf voor, maar daar kun je uiteraard in variëren. De vernis in de fles rechts kun je gebruiken om de pot als hij klaar is mee te behandelen, dit beschermt o.a. tegen verkleuring.

Verder heb ik een kwast, sponsje en wat water gebruikt. Ik heb de post eerst één keer helemaal met de structuurverf behandeld. Ik vond de kleur iets te donker dus heb er een beetje witte kalkverf door gemengd om hem lichter te maken.

De tweede laag heb ik weer met structuurverf (gemengd met wit) gedaan. Daarna heb ik door het restant van de verf wat mosterdgele kalkverf gemengd om een warmere kleur te maken. Met deze kleur heb ik willekeurig wat strepen geverfd op de pot geverfd. Als je goed kijkt zie je de gelige kleur terug op de foto rechtsonder.

Ga verder met het aanbrengen van meer effect. Pak een spons en een kommetje met water. Maak de spons vochtig, dip deze in de witte verf en breng de verf stippend aan op de pot. Ik wilde de pot graag donker aan de onderkant en lichter aan de bovenkant, dus werkte van boven naar beneden, ongeveer tot de helft. Doe dit wanneer de pot nog nat is van de tweede laag structuurverf, zodat de witte verf die je aanbrengt mengt met de structuurverf en deze naar beneden toe vanzelf donkerder wordt. Elke keer als je weer bovenaan begint te stippen breng je nieuwe witte verf aan op de spons. Niet te netjes werken, rommelig geeft juist een gave look!

Laat de pot goed drogen en breng eventueel een laag vernis aan om ervoor te zorgen dat de pot langer mooi blijft. Voeg eventueel een cactus toe! Ik ben zelf voor een andere (ook erg mooie) plant gegaan, maar ik denk dat een mooie grote cactus het helemaal af zou hebben gemaakt. Ik ben heel erg blij met het eindresultaat! Ook geprobeerd?  Ik ben benieuwd naar het resultaat, plaats vooral een foto in de comments!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *